Tichete de tratament 2024 – vestea bună pentru pensionarii români. Schimbarea din legea pensiilor trecută cu vederea, dar care ajută mult
Printre numeroasele ajutoare sociale pe care autoritățile române le oferă pensionarilor se numără și biletele de tratament. Acestea facilitează accesul la baze de tratament din România în condiții foarte avantajoase, iar prin noua lege a pensiilor, sunt introduse câteva particularități noi.
Pentru prima oară, din 2024, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, chiar dacă unul dintre soți nu este asigurat sau nu are calitatea de pensionar, ambii vor câștiga dreptul să meargă împreună la tratament, când unul câștigă tichetele. Mențiunea foarte importantă este că cel de-al doilea își va plăti valoarea tratamentului, dar la același preț preferențial.
Pensionarii români, soț și soție, un pic mai fericiți
În conformitate cu noua lege a pensiilor ce urmează să-și facă simțite efectele din 2024, Legea 360/2023, se schimbă mai multe aspecte legate de tratamentul pensionarilor din România și interacțiunea acestora cu autoritățile.
Printre altele, de exemplu, dacă dintr-un cuplu de oameni căsătoriți, unul a câștigat bilete de tratament pentru pensionari, va putea beneficia și celălalt de același tratament în stațiune, cu condiția să plătească același preț preferențial înscris pe biletele de tratament. Nici măcar nu trebuie să fie amândoi pensionari sau amândoi asigurați.
Bilete de tratament 2024 – ce rămâne la fel, ce s-a schimbat
Dincolo de aspectul de mai sus, regula de bază din spatele acestui ajutor financiar rămâne neschimbată. Prestațiile privind tratamentul balnear sunt furnizate prin acordarea de bilete de tratament asiguraților și pensionarilor sistemului public de pensii, în limita sumelor alocate pentru această prestație, prin legea anuală a bugetului asigurărilor sociale de stat.
Ca o particularitate interesantă ce urmează să fie introdusă de la 1 septembrie 2024, “se pot acorda bilete de tratament balnear, în condițiile prezentei legi, și soțului/ soției asiguratului/ pensionarului sistemului public de pensii, care nu este asigurat/ pensionar al sistemului public”. Important este ca cel de-al doilea soț să plătească integral biletul de tratament.
Ca referință, în continuare, pensionarii din sistemul public de pensii pot beneficia de tratament balnear într-unul din două scenarii:
- gratuit – persoanele beneficiare de pensie de invaliditate din cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale;
- cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești – asigurații și pensionarii, alții decât cei prevăzuți la punctul anterior.
În conformitate cu noua lege a pensiilor, un tratament balnear pe baza unor tichete de tratament va dura 16 zile, în loc de 12 – 18 zile ca în prezent.